Algemeen

Casca heeft 1 peuteropvang: de Pluizebol
Deze locatie is gelegen in de Geleerdenwijk, in een apart gebouw op het schoolplein van basisschool de Ark, en nabij basisschool de Evenaar.

        

De speelzaal heeft twee groepen voor peuters van 2 tot 4 jaar. De kinderen komen twee vaste ochtenden per week bij ons spelen. Zo ontdekken peuters spelenderwijs de wereld om zich heen.

Groepen en leidsters
Bij de Pluizebol bestaat een groep uit maximaal 16 peuters en 2 leidsters.

Alle leidsters hebben tenminste een kindgerichte mbo-opleiding afgerond. Daarnaast heeft Casca vaste invalkrachten in dienst, die oproepbaar zijn bij ziekte.

Spelenderwijs leren
Op de peuteropvang ontmoeten peuters hun leeftijdsgenoten. Ze leren spelenderwijs met elkaar om te gaan, te delen en iets doen in groepsverband. Bovendien wennen ze eraan om even zonder ouders te zijn. Dat maakt ze zelfstandiger en onafhankelijker op een leeftijd dat ze daar aan toe zijn.
Spelenderwijs leren ze speelgoed delen, samen spelen en op hun beurt wachten.
Kortom: plezier maken en vriendjes worden met elkaar.
Uiteraard is er voldoende op de leeftijd afgestemd speelgoed als zand, water, klei, verf en plaksel. Maar ze kunnen ook klimmen, glijden, puzzelen, fietsen, met poppen of blokken spelen.

Ruimte en spel
De speelzaal is licht, ruim en zodanig ingericht dat de kinderen zelf overal bij kunnen.
Er zijn verschillende hoekjes: poppenhoek, bouwhoek en ook de zandtafel is favoriet.
Verder staan er tafels om aan te eten en drinken, puzzeltjes te leggen of te knutselen.
Meestal spelen de kinderen ook nog een tijdje buiten in de zandbak of op het speelplein.

Dagindeling
De peuteropvang is – de naam zegt het al – geen school. Elke ochtend begint met vrij spelen. Ouders kunnen nog gezellig even een kopje koffie blijven drinken terwijl ze hun kind op gang helpen. Uiteraard is er ook gelegenheid om iets met de leidster te bespreken of even bij te kletsen met de andere ouders.
Rond 10.15 gaan we aan tafel om een boekje te lezen en/of te zingen. De kinderen eten gezamenlijk fruit en krijgen wat te drinken. Inmiddels is het tijd voor een bezoekje aan het toilet of een schone luier, om vervolgens weer fijn door te gaan met spelen. Als het weer het toelaat gaan we naar buiten. Voor speciale feestdagen wordt vaak gezamenlijk een knutselwerkje gemaakt.

Wennen
Ongeveer een week voordat uw kind voor het eerst naar de peuteropvang komt, maakt de leidster een afspraak voor de eerste ochtend. Tijdens deze ochtend wordt wederzijds informatie uitgewisseld.
U krijgt dan ook het boekje Wegwijs in de peuteropvang. De leidster die u opbelt, wordt de mentor van uw kind en uw contactpersoon. Bovendien vragen we een ouder altijd om tijdens de eerste speelochtend aanwezig te zijn.
Afhankelijk van de ervaringen wordt er een vervolgafspraak gemaakt; bijvoorbeeld de tweede ochtend als laatste ouder weggaan en wat eerder terugkomen.
Afscheid nemen is iets waar we met de peuters veel aandacht aan besteden. Rituelen zijn belangrijk: een dikke kus en dan samen met de leidster uitzwaaien.